Zima, čas pomanjkanja

Avtor: Peter in Janez
Zima, čas pomankanja
S prvim snegom se za divje živali konča jesensko izobilje hrane. Poraba energije se živali zelo poveča, ko mora bodisi bežati pred naravnimi sovražniki ali pred naključnimi obiskovalci zasnežene pokrajine. Pomislite kako bi se počutili če bi vas stalno nekdo preganjal, vam kratil mir… Bi bili veseli?

S prvim snegom se za divje živali konča jesensko izobilje hrane. Prične se mrzla kruta zima in z njo čas pomanjkanja. Živali so na zimske razmere sicer dobro prilagojene.
Nekatere si pripravijo zaloge hrane, druge so si preko poletja in jeseni nabrale zalogo rezervne tolšče. Glavno za preživetje zime je varčevanje z energijo, saj morajo zaloge zadoščati do pomladi. Varčevanje za živali pomeni čim manj gibanja, izbira zaveternih in osončenih leg ali izbira toplih zimskih bivališč, kjer zimo prespijo ali predremljejo. Poraba energije se živali zelo poveča, ko mora bodisi bežati pred naravnimi sovražniki ali pred naključnimi obiskovalci zasnežene pokrajine.

 

Kaj lahko storimo, da bodo živali lažje preživele zimo?
Lovci divjadi že v poletju pripravimo senene kope in založimo krmišča za zimsko krmljenje divjadi. Na krmiščih se zbere večje število divjadi, zato je potrebno poskrbeti, da je krmišče dnevno založeno z le toliko krme kot jo divjad poje. Drugače, bi se višek hrane lahko pokvaril in živali bi lahko zbolele. Kljub vsem trudu, ki ga lovci vložimo v zimsko krmljenje divjadi je veliko bolj pomembno, da imajo divje živali preko zime čim več miru. Zato morate obiskovalci gozdov v tem času še bolj paziti, da živali ne vznemirjate po nepotrebnem. Hodite le po označenih uhojenih poteh na katere so se divje živali že privadile in se ne zadržujejo v njihovi bližini. Ne zapuščajte urejenih tekaških prog in smučišč. Pazite na svoje štirinožne prijatelje. Večina se jih v globokem snegu giblje laže, kot divjad, ni jim potrebno paziti na porabo energije, saj jih doma čaka toplo ležišče in polna skleda. Kaj zapisati za konec? Pomislite kako bi se počutili če bi vas stalno nekdo preganjal, vam kratil mir… Bi bili veseli?

O avtorju

Odgovori

Dodaj odgovor