Reševanje srnjaka – LD Murska Sobota.

Avtor besedila in fotografij: Daniel Jakob.
Jezikovni pregled: Vesna Kovač

V petek sva se z lovskim tovarišem dogovorila, da greva v soboto zjutraj na preže, kjer bova lahko opazovala, če se kaj dogaja s srnjadjo. Zraven sva povabila še dva pripravnika. Tako smo se naslednje jutro ob 4.45 vsi štirje sestali na dogovorjeni lokaciji, kjer smo se vpisali v lovski dnevnik. Odločili smo se, da gremo na južni del lovišča. Vsak od naju se je s svojim pripravnikom namestil v lovišču in skupaj smo začeli opazovati sončni vzhod. Nenadoma ob 5.31 prejmem klic iz klicnega centra in se potihoma oglasim.

Glas na drugi strani se predstavi in pove zanimivo novico. Klical jih je gospod, ki je rekel, da se je na nadvozu čez avtocesto proti lokalnemu letališču v ograjo zagozdil srnjak. K sreči smo bili vsi štirje na prežah v neposredni bližini. Lovskemu tovarišu pošljem sporočilo, naj pride s pripravnikom tja, jaz pa s svojim odidem na ogled nadvoza in ujetega srnjaka. V nekaj minutah s pripravnikom prispeva tja in opaziva srnjaka, ujetega v ograjo.

Že med vožnjo do nadvoza opazim, da gre za nama traktor iz bližnje bioplinarne. Voznik traktorja je tam zaposlen in pove nama, da je prav on klical na klicni center. Čez dobro minuto prispe še lovski tovariš s svojim pripravnikom.

Vsi skupaj preverimo stanje srnjaka, s katerim je bilo na pogled vse v redu, razen odrgnine na bokih in popraskanih kopit. Ugotovili smo, da srnjaka na silo ne bomo mogli potegniti iz ograje. Zaposleni se s traktorjem odpelje nazaj v bioplinarno. Kmalu se vrne in s seboj pripelje cev in desko, s katerima smo potem razširili odprtino ograje. Z lovskim tovarišem sva nato prijela srnjaka vsak za eno zadnjo nogo, ga privzdignila do razširjene odprtine v ograji in ga osvobodila.

Po uspešni reševalni akciji smo opazovali, kam gre in ugotovili, da ga je v neposredni bližini (cca 100 m naprej) čakala srna (mladica), s katero je nato stekel po bližnjem polju. Po uspešno opravljeni akciji smo bili vsi zadovoljni. Jutro smo nadaljevali z obhodom po lovišču in odšli na zasluženo jutranjo kavo v lokalno gostilno.

 

 

O avtorju

Odgovori

Dodaj odgovor