Lovec in nekdanji policist Boris je znan tudi kot ‘doktor za vuke’: »Na Hrvaškem jih ni bilo nikoli več! Prav tako tekajo med hišami, njegovi mešanci hodijo po vaseh, koljejo živino … Človeka se ne bojijo!«

Splitčan Boris Katić je po vsej Hrvaški znan kot izvrsten veterinar, nekdanji policist in igralec vaterpola, strasten lovec, v zadnjem času pa verjetno predvsem kot ‘doktor za vuke’.

In ta zver se je v zadnjih letih pri nas tako razširila, da je skoraj postala domača žival. Pritožujejo se živinorejci, kmetje, gozdarji pa tudi biologi in planinci. Volkov je toliko, da natančno število ni znano, zato so Katić in njegova ekipa, več kot 500, začeli naštevati vsakega posameznika in vsako krdelo. Pravi popis volkov.

In s svojim delnim nadzorom so že ovrgli podatke, ki so na voljo državi in ​​njenim pristojnim službam na največ 180, kos več ali manj.

IN MINISTRSTVO ZA NOTRANJE ZADEVE EVIDENTIRA

»Na Hrvaškem nikoli nismo imeli več volkov, pa tudi mešance volkov. Osem let ga niso lovili, kvote ni, sezona lova je popolna, poleg tega smo prav tako brez stekline. Ta zoonoza je včasih prizadela velik del populacije volkov, pa tudi lisice, kune, medveda, jazbeca. Volk je bil tudi prenašalec na ljudi. V istih osmih letih smo bili brez nadzora države, vsaj poskusa doseči številko. Ljudje iz države, zadolženi za volka, so izgubili stik z ljudmi, z lovci, gozdarji, planinci, nastala je grda zgodba, kjer nas poleg zdravih oči poskušajo prepričati, da ni tako« je odkrito rekel dr. Katić.

Ker druge ni bilo, so navdušenci vzeli stvari v svoje roke ali, kot pravi naša sogovornica, se je ljudem zgodila metoda ljudstva. 62 tisoč lovcev se je mobiliziralo v največjem civilnem združenju na Hrvaškem, pridružili so se tudi drugi poklici in kamere so omrežile celo državo. In že zdaj, po polovici raziskav in zbiranju na stotine in tisoče video posnetkov, fotografij in drugih dokumentov, smo prišli do podatka, da bi bilo na Hrvaškem lahko dvakrat več volkov, kot trdi država.

»Realno število je 300 plus. Ni pod tem, lahko jih je več kot 350. Govorim o našem spremljanju brez podatkov policijskih nadzornih kamer, nameščenih na mejah za spremljanje migrantskih poti in drugih nezakonitih vstopov. Ti podatki, ko jih bomo kmalu dobili, bodo ljudem na ministrstvih dali še bolj resnično sliko. Če nam ne bodo verjeli glede tega, kar trdimo, bodo vsaj ministrstvu za notranje zadeve« pravi Katić.

Koliko stvari je ušlo izpod nadzora, morda najbolj prikaže primerjava z okoliškimi državami, pa tudi s preostalo Evropsko unijo. Slovenci na primer vsako leto ulovijo 10–15 odstotkov tega plenilca, natančni Skandinavci pa so njegovo kvoto glede na površino in prebivalstvo strogo omejili.

»Švedska, ki je petkrat večja od nas in ima dvakrat več prebivalcev, pa tudi neprimerno več divjadi od nas, je v svojem parlamentu sprejela odločitev, da je v celotni državi lahko 300 volkov. Zato so se volkovi namnožili in njihova živina je pogosto “na voljo”. Rekel bi, da ta priložnost rodi tatove« pravi Katić.

Danes se je volk razširil po Hrvaški. Niso več samo Lika, Gorski kotar in Dalmatinsko zaledje, ampak so prečkali Učko in prišli do Limskega kanala in blizu Pulje, blizu Tuhelja v Hrvatskem Zagorju, dva posneta sredi belega dne, tako kot pri Brezovici ali Turopolju pri Zagrebu, do ne govoriti o Petrinji, Sisku, Požegi, Slavonskem Brodu, Iloku.

»Do pred samo petimi leti smo uradno govorili in učili, da volk živi na površini 20 tisoč kvadratnih kilometrov, zdaj pa jih je že 25.000, če ne celo več. Naša dodatna težava so mešani volkovi. Kamere so jih posnele skupaj z volčjim tropom, kako lovijo, jedo in živijo skupaj okoli Srbov, Lapca, Mazina, Gračaca, Udbine, vse do Otočca, torej tam, kjer je Hrvaška zapuščena, gospodinjstva ugasnejo, pse pa dovolijo tavati. Zato imamo kangale v volčjem krdelu, nemškega ovčarja tudi. Sprejemajo jih volkovi, zlasti samice, če so izgubile alfa volka. Težava je v tem, da bomo izgubili čisti genom volka, kot se je to zgodilo nam v Slavoniji in Baranji z divjimi merjasci. In to degeneracijo najbolje kaže dejstvo, da volk prejšnji dan še nikoli ni napadel, zdaj pa njegove mešanke, ki so v bistvu 50-odstotni psi, hodijo v vasi in naselja, koljejo govedo, namesto da bi šli v divjino, gozd , gore. Človeka se ne bojijo« opozarja hrvaški doktor za vuke.

REŠITEV JE PET

»Z volkom živimo že od antičnih časov, vedno je bil simbol svobode, zato mu zapojemo pesmi. Čas je, da volku zaželimo dobro, da ga ne obsojamo, ne lovimo, da ne bi izginil. Je en člen v naravni verigi in kot tak je rešil Liko in Dalmacijo pred mešanimi divjimi prašiči, ko je bila vojna in so ljudje puščali bele prašiče. Hvaležni smo mu, da je v naravi dober čistilec in ne jastreb kot šakal. Če nečesa ne storimo hitro, bomo imeli vedno več primerov, ko bodo posamezniki še bolj uporabljali strupe in tako škodovali ne le volkom, temveč tudi medvedom, risom, ki smo jih komaj obnovili s “krvjo iz Karpatov”« opozarja Katić.

Načrt se je zmanjšal na pet točk.

»Najprej je treba našteti dejansko številko, da bomo vedeli, na čem smo, zagotovo pa ne teh 160, 180 in še posebej ne 220, saj se neuradno sliši, da bi si država morda želela. Če je tako, potem je najbolje, da nas razglasite za evropski živalski vrt in vse prebivalce spremenite v čuvaje proračuna Bruslja. Ko jih naštejemo, je naslednji korak določitev kvote ob upoštevanju nekaterih regionalnih posebnosti, ker volk ni enak za ljudi v Lici ali Dalmaciji. Potem bi šlo za zaščito pravega volka z odstrelom mešancev, ki jim itak na vsak način škodijo. Potem bomo lahko živeli z volkom in ne bomo imeli primerov, da bi tekali po naših hišah v Sinju, Trilju« je dejal dr. Boris Katić.

Vir: https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/splicanina-borisa-lovca-i-bivseg-policajca-zovu-doktorom-za-vuka-u-hrvatskoj-ih-nikad-nije-bilo-vise-trce-i-oko-kuca-njegovi-mjesanci-usetavaju-u-sela-kolju-stoku-oni-se-covjeka-ne-boje-1107252?fbclid=IwAR0eBQ5aXb6SSrYhoJ7MyAqR67vXtxmfol4-KSI4TezkUmV3ucAMetAdJwo

O avtorju

Odgovori

Dodaj odgovor