Avtor: Janez L
Jelenjad
Jelen je največja divjad srednje Evrope. Jelenova najboljša čutila so voh in sluh. Opazovati in poslušati starega rukajočega jelena je slika, ki se ti vtisne v dušo in ne

zbledi je niti čas, pozabe…

Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Mammalia (sesalci)
Red: Artiodactyla (sodoprsti kopitarji)
Podred: Ruminantia (prežvekovalci)
Družina: Cervidae (jeleni)
Rod: Cervus (pravi jelen)
Vrsta: C. elaphus

Jelen je največja divjad srednje Evrope. Samca krasi mogočno razvejano rogovje. Odrasel jelen tehta približno 150 kilogramov košuta tam do 90 kilogramov. Mladiču pravimo tele in je njegov kožuh posejan s pikami. Nekaterim živalim obledele lise ostanejo vse življenje, še posebaj izrazite so v letni dlaki. Jelenovo rogovje je kostna tvorba, ki mu vsako leto odpade in zraste novo, nekako do 12. leta, vedno močnejše. Zatem začne rogovje zgubljati na moči. Rast rogovja traja približno štiri mesece.

Jelenova najboljša čutila so voh in sluh. Na nevarnost se odzove s hitrim begom.Jelenjad je izrazito pašna vrsta. Rabi velike količine hrane, ki jo kasneje na počivališču leže prežvekuje. Jelenjad se dnevno izmenično pase od 7 do 10 ur, prežvekuje pa od 5 do 6 ur.

Parjenju jelenjadi pravimo ruk. Začne se nekako v sredini septembra in traja v prvo tretjino oktobra. Košuta je spolno zrela v drugem letu, praviloma pa prvega teleta vodi v tretjem letu. Jelen je spolno zrel v tretjem letu starosti. V ruku jelen ljubosumno brani svoj trop pred tekmeci. Svojo prevlado uveljavlja z rukanjem, po tem jelenovem oglašanju- rukanju, parjenje imenujemo ruk. Če to ne zaleže pride do spopadov, ki se v redkih primerih končajo s smrtjo enega od jelenov.

J elenjad je divjad z velikim življenskim prostorom. Je čredna žival, kar pomeni da živi v tropih. Tu mislim košute in teleta, enoletne košute (junice) in jeleni. Vodnica tropa je vedno najizkušenejša košuta s teletom. Če vodnica teleta izgubi takoj pade po rangu nižje in njeno mesto prevzame naslednja po rangu. Če tele izgubi mamo ga trop izloči. V poletnem in jesenskem času pa je značilen tropič košute, tele in junica ali lanščak. Odrasli jeleni so samotarji in se tropom pridružijo le v času ruka.

Kaj za konec? Včasih je bila jelenjad dnevna žival, a se je z leti zaradi velikega nemira v naravi spremenila v skoraj povsem nočno.

Opazovati in poslušati starega rukajočega jelena je slika, ki se ti vtisne v dušo in ne zbledi je niti čas, pozabe…

O avtorju

Odgovori

Dodaj odgovor