Gams

Avtor: Janez L
Gams
Gams simbol Slovenskega lovstva, že prav malikovan vsaj iz strani Gorenjskih lovcev, lovcev z Gore. Najpomembnejaša gamsja stanišča so Julijske Alpe, Karavanke, Kamniško – Savinjske Alpe ter njihova predgorja.

Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Mammalia (sesalci)
Red: Artiodactyla (sodoprsti kopitarji)
Družina: Bovidae (votlorogi)
Rod: Rupicapra
Vrsta: R. rupicapra

Gams simbol Slovenskega lovstva, že prav malikovan vsaj iz strani Gorenjskih lovcev, lovcev z Gore. Ta njegova mističnost mu je skozi zgodovino prej škodila kot koristila, saj je pretirano varstvo zaneslo med gamse bolezen, gamsjo garjavost, ki je v 70. in 80. letih minulega stoletja do dobra razredčila gamsje trope.
Najpomembnejaša gamsja stanišča so Julijske Alpe, Karavanke, Kamniško – Savinjske Alpe ter njihova predgorja. Gams se je v zadnjih desetletjih razširil tudi v nižje gorate in tudi v izrazito gozdnate predele. Gamsom, ki žive v gorskih prostranstvih pravimo goličavarji, gamsom v gozdu pa goščarji.Gamsi so družabne živali, ki žive v tropih. Trope sestavljajo koze, mladiči, enoletne živali in dvo letni kozli ter koze. Starejši kozli so samotarji, eventuelno skupaj hodita dva kozla. Tropom se pridružijo le v času parjenja – prsku.

Parjenje gamsov se začne konec oktobra in konča začetkom decembra. Temu obdobju, parjenju, pravimo prsk.
Gamsova koza je spolno zrela praviloma v četrtem življenskem letu. Največkrat pa prvega kozliča vodi šele v petem življenskem letu. Zelo redko je koza spolno zrela že v tretjem življenskem letu. To je bolj pogosto v populacijah gamsa na Novi Zelandiji. Koza se poja le dan ali dva in če ni v tem času oplojena, se zopet poja po treh tednih. Gams kozel je spolno zrel v četrtem letu. V stabilnih populacijah se prska udeležuje šele v šestem letu starosti, kjer manjka kozlov – prskačov se aktivno udeležujejo prska tudi kozli v četrtem in petem življenskem letu. Koze od srede maja do junija poležejo praviloma enega mladiča, res redki so primeri ko koza vodi dva mladiča. Gamsovemu mladiču pravimo kozlič ali kozle. Opazovati razposajene kozliče pri igri je res svojevrstno doživetje, ki prikrade nasmeh na ustnice.

Teža odraslega gamsa kozla doseže tudi do 35 kilogramov, koze do 25 kilogramov. Poleti je gamsja dlaka rjave barve od živio rjave do sivo rjave, odvisno od starosti živali. Na jesen, gams zamenja dlako, zimska dlaka je črne barve. Tudi tu je več barvnih nians, od svetlečo črne do rjavkasto črne, odvisno od starosti in telesne moči živali. Gamsovem rogovju pravimo roglji in so kožna ne kostna tvorba kot pri srnjaku ali jelenu. Roglji mu rastejo celo življenje
Gams kozel doživi nekako starost do 15 morda kako leto dlej. Večina jih pogine veliko prej, saj je največji vzrok smrtnosti med kozli izmučenost od naporov prska. Tak kozel se vleže na zmrznjena tla, da bi počil, zboli za pljučnico in pogine. Gamsja koza živi precej dlje, tudi prek 20 let.

O avtorju

Odgovori

Dodaj odgovor