Fazan

Avtor: Lojzi Avsenik

Fazan (phasianus colchicus)

Fazan je za mnoge ena najlepših in najbolj barvitih ptic, ki živijo v naših krajih. Na območjih kjer je fazan prisoten mu lovci v zimskih dneh pomagamo z semensko prehrano, ki je v obliki krmilnic nameščena na tleh, v zavetju grmovnih vrst.

Kraljestvo: Animalia

Deblo: Chordata
Razred: Aves
Red: Kure
Družina: Phasianidae
Poddružina: Phasianinae

Fazan je za mnoge ena najlepših in najbolj barvitih ptic, ki živijo v naših krajih. Fazan si za življenjski prostor večkrat izbere bližino ljudi in ker ne povzroča škode je zato še toliko bolj priljubljen. Strokovnjaki so ugotovili za je fazanov več vrst ( 250 ),mnogo teh lepih ptic pa živi tudi v ujetništvu pri gojiteljih ptic.

fazan_copyFazanov življenjski prostor je zelo razgiban, živi na poljih, na gozdnih robovih, v remizah, ob močvirjih, na zapuščenih travnikih, vinogradih tuj pa mu ni niti prostor med poljskimi pridelki. Vsi navedeni prostori fazanu ponujajo zaščito pred plenilci, prostor za vzrejo mladičev in prostor za prehranjevanje. Fazan se prehranjuje predvsem s semeni, poganjki, drevesnimi sadeži, poje pa tudi kakšnega črva in ostale žuželke.

Samec in samica sta različno obarvana. Samec je zlato rumene barve z izredno dolgim repom, po glavi je temno kovinske zelenefazan_in_kokos barve, okoli oči pa ima rdečo kožo. Na vratu ima bel ovratnik ali pa je brez njega. Samica pa je rjavo grahasta, predvsem zato, ker ima drugačno vlogo kot samec, saj v gostem sestoju vzreja mladiče. Varovalnih barv je predvsem zato, da se zlije z okolico in na ta način tudi obvaruje svoj zarod pred plenilci.

Fazan živi v mnogoženstvu, kar pomeni, da en samec oplodi več samic in se za zarod po oploditvi ne zmeni, mladiče vzreja samo samica. Samica si za gnezdenje izbere prostor v gostem rastlinju, kjer skoplje jamico in jo skromno postelje. Od aprila do septembra znese samica od 8 – 12 olivno svetlih jajc. Zarod v mesecu septembru je predvsem prej že propadli zarod, gre za nadomestno leglo. Samica jajca izvali v 23 – 25 dneh in sama vodi mladiče ter skrbi zanje. Mladiči frčijo že po 12 dneh, poletijo pa po 10-12 tednih, s samico nato vstanejo še 2 meseca. Ima en zarod na leto, razen v primeru propada prvega gnezda.

Število fazanov je v upadanju, sicer spada med lovne vrste, vendar številčno vrsta ni tako velika kot pred časi. Tukaj gre za več razlogov. Fazanu se naravni prostor in predvsem prostor za vzrejo mladičev krči. Primanjkuje mu remiz ter neobdelanih površin in tudi naseljevanje iz krmisce_za_fazaneumetne vzreje, namreč ti osebki nimajo najbolj razvitega obrambnega nagona, nagona po gnezdenju in so lahek plen plenilcev. Vse več fazanov je povoženih ob cestah ali pa njihov zarod pomorijo ostra rezila kmetijskih strojev. Svoj delež vzamejo še pesticidi in zastrupljena poljska semena namenjena za sejanje. Poleg človeškega faktorja pa fazana ogrožajo še naravni plenilci, ki so jim v slast bodi si jajca ali odrasli osebki. Fazan je na jedilniku lisice, jajca pa grejo v slast še jazbecu in kuni. Prizanesena mu ni niti nevarnost iz zraka, saj se večkrat znajde na jedilniku sokolov ali kraguljev.

Fazan je stalnež, ki je v zimskem času precej odvisen od pomoči človeka. Na območjih kjer je fazan prisoten mu lovci v zimskih dneh pomagamo z semensko prehrano, ki je v obliki krmilnic nameščena na tleh, v zavetju grmovnih vrst.

O avtorju

Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja