Regionalne oblasti so 7. januarja potrdile prvi primer afriške prašičje kuge (APK) v Piemontu, Italiji. Analiza trupa divjega prašiča, ki jo je opravil Eksperimentalni zooprofilaktični inštitut iz Piemonta, Ligurije in Valle d’Aosta, je pokazala prisotnost bolezni. Žival so našli v Ovadi (provinca Alessandria), ki se nahaja približno 120 km jugozahodno od Milana v severni Italiji. Druge kadavre so našli na sosednjih območjih – Franconalto, Voltaggio in Isola del Cantone – med Piemontom in Ligurijo, s čimer se je število primerov povečalo na 6.

Okuženo območje, ki ga je ugotovilo ministrstvo za zdravje, zdaj pokriva 114 občin, 78 v Piemontu in 36 v Liguriji. V skladu s tem je ministrstvo obe regiji pozvalo, da ustavita lov v vseh občinah, ki spadajo na okuženo območje. Poleg tega je sosednjim regijam dala navodila za izvajanje vrste ukrepov za preprečevanje širjenja APK.

Uradno Italija ni 100% brez APK. Genotip I je endemski na Sardiniji. Kljub temu, kot pričakujejo številni strokovnjaki, rezultati analize kažejo, da je trenutni izbruh v severni Italiji genotip II. Kot poudarja Svetovna organizacija za zdravje živali (OIE), gre za isti sev, ki trenutno kroži v Evropi in je značilen za epidemijski val, ki se je začel leta 2007.

Države članice EU, ki jih trenutno prizadene APK, so Estonija, Litva, Latvija, Poljska, Bolgarija, Madžarska, Romunija, Slovaška in Nemčija. Češka in Belgija sta uspešno izkoreninili bolezen in ju je Evropska komisija razglasila za prosti APK.

Italijanska lovska zveza Federcaccia (FIDC) je mobilizirala svojo nacionalno strukturo za polno sodelovanje z regijami v skladu z nacionalnimi protokoli. Lovci imajo ključno vlogo pri boju proti tej bolezni. Zdaj je naloga hitro izolirati lokacije, kjer se najdejo trupla, da preprečimo nadaljnje širjenje. Tako FACE kot CIC ostajata aktivna pri komunikaciji s svojimi člani in s številnimi zainteresiranimi stranmi v političnih razpravah o boju proti APK.

 

UPRAVA RS ZA VARNO HRANO, VETERINARSTVO IN VARTSVO RASTLIN pa je objavila:

Italijanska veterinarska služba je obvestila države članice EU, da so v kraju Ovada, regija Piedmont, potrdili prvi primer APK pri najdenem poginulem divjem prašiču.

V regiji Piedmont (v severni Italiji, približno 120 km jugozahodno od Milana, nad pristaniščem Genova) so 5. 1. 2022 postavili sum na APK pri najdenem poginulem divjem prašiču. Prisotnost APK je bila potrjena 7.1.2022.
Potrjen je bil genotip II ASFV, to je sev, ki kroži v severni in vzhodni Evropi od leta 2007 in se razlikuje od seva, ki je od leta 1978 endemičen na Sardiniji.
Do sedaj imajo skupno potrjenih 7 primerov – v regiji Piedmont in v regiji Ligurija.
V skladu z Nacionalnim načrtom za preprečevanje in nadzor APK se je sestal nacionalni krizni center, ki je določil okuženo območje in ukrepe:

popis gospodarstev s prašiči na določenem okuženem območju; vzorčenje in preverjanje biovarnostnih ukrepov;
prepoved lova in drugih aktivnosti znotraj območja in v sosednjih regijah;aktivno iskanje poginulih divjih prašičev znotraj območja in v območjih z visokim tveganjem v sosednjih regijah;
začasna prepoved certificiranja za meso in proizvode, če so namenjeni v TD, ki ne priznavajo regionalizacije (prepoved za celotno Italijo) na podlagi medsebojnih dogovorov oziroma certifikatov, od 7. 1. 2022 dalje;
pojačan pasivni nadzor s pomočjo policije, gozdnih rangerjev in lovcev;
uvedba spremljanja na komercialnih gospodarstvih (klinični znaki in biovarnost);
depopulacija rizičnih gospodarstev in dvoriščnih rej v okuženem območju.
Pošiljk prašičev ali proizvodov iz tega dela Italije v Slovenijo po podatkih iz TRACES v zadnjih 3 mesecih ni bilo.
Sprejeta je bila zaščitna odločba na nivoju EU, ki določa okuženo območje in ukrepe, ki se uporabljajo na tem območju (veljajo ukrepi za del II iz Uredbe 2021/605/EU – regionalizacija).

 

 

Viri:

  • https://www.face.eu/
  • http://www.afriskaprasicjakuga.si/

 

About Author

Leave a Reply

Dodaj odgovor